dimarts, 4 de juny del 2013

Minijobs i maxibeneficis

Salvador Alemany va proposar ahir en nom del consell assessor d'economia del govern català que s'introdueixin els anomenats minijobs, feines de poques hores pagades a 450 euros mensuals que a Alemanya ocupen milions de joves i gent gran.
La proposta és opinable, com totes, però en aquest cas és molt rellevant el contrast entre el caire dickensià dels minijobs i els beneficis extraordinaris de l'empresa que presideix Salvador Alemany, Abertis.
L'any 2012, aquest grup empresarial va tenir uns beneficis de 1.024 milions d'euros, un 42 per cent més que l'any anterior. La xifra és molt impressionant i s'explica per la venda del 15 per cent de les accions d'Eutelsat que tenia Abertis i que li van suposar unes plusvàlues de 400 milions.
Abertis afirma que és el líder mundial en gestió d'autopistes, una posició a la que ha arribat després dels acords amb la constructora OHL per gestionar les concessions que l'empresa de Villar Mir té a Brasil i Xile.
A més d'autopistes, Abertis és activa en el camp de les telecomunicacions i la gestió d'aeroports.
Tot això està molt bé, deu ser el fruit d'una bona gestió i de la maduresa de les concessions a Espanya, que fa anys que estan amortitzades i ragen diners a cabassos, tot i que ara un 30 per cent menys a causa de la crisi.
Però dit això, és lícit preguntar-se, I què ha fet Abertis per contribuir a la sortida de la crisi? Ha invertit els seus beneficis en noves iniciatives que hagin creat llocs de treball?
He repassat les notícies d'Abertis des de gener de 2012 i he de dir que he trobat ben poca cosa en aquest sentit. L'estiu de l'any passat van acabar les obres d'ampliació de l'AP7 a Tarragona i Girona. Durant l'any també van comprar unes 500 torres de telefonia mòbil a Telefonica i es van quedar les concessions dels túnels de Vallvidrera i del Cadí que la Generalitat va vendre per fer caixa. Són inversions importants, però no impliquen noves activitats amb creació de feina. No és el moment d'exigir a Abertis i altres empreses que prenguin la iniciativa enlloc de limitar-nos a escoltar com ens recepten minijobs?