diumenge, 9 de febrer del 2014

El iot de la corrupció es posa a la venda

El seu nom és Cap de Quers i és un iot de 43 metres que pot allotjar 16 passatgers en condicions de gran luxe. Es troba amarrat a Canet del Rosselló i es ven per 9,9 milions d'euros.
En aquesta nau es van fer tractes amb bosses de plàstic que contenien feixos de bitllets. Ho va explicar el capità del vaixell, José Manuel Baldor, davant el jutge que s'encarregava del cas de corrupció de Can Domenge, que implicava la president d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, i el president de la immobiliaria Sacresa, Roman Sanahuja. Can Domenge és el nom d'un indret de Mallorca on es va construir una urbanització. Al judici, Sanahuja va afirmar que la seva empresa havia estat l'adjudicatària de la urbanització d'una finca pública, però que se li va dir que per acabar de ser guanyador faltaven 4 milions d'euros.
Roman Sanahuja i la seva Sacresa són uns clàssics de la promoció immobiliària a Barcelona des dels anys cinquanta, quan feien protecció oficial amb el jou i les fletxes de Falange i Franco. En temps recents van guanyar molts diners amb la venda del solars de l'illa Diagonal i es van estavellar amb la promoció del centre comercial de Les Arenes (que van haver de vendre a mitja operació) i al barri de Finestrelles, on havia de construir una urbanització de luxe de 40 hectàrees a l'entrada de Barcelona i que es va frustrar en entrar en concurs de creditors l'empresa Caufec, filial de Sacresa. La història de Sanahuja i les seves empreses l'explica molt bé en Josep M Cortés aquí.

La sentència del cas va condemnar el juliol passat Maria Antònia Munar a sis anys de presó. Per Sanahuja la condemna va ser d'un any de presó, que no ha hagut de complir.
Però des de llavors, l'empresari ha tingut més ensopegades amb la justicia. El mes de desembre, la Comissió nacional del Mercat de Valors va imposar multes per gairebé mig milió d'euros a Roman Sanahuja i el seu fill Javier per pràctiques de manipulació de mercat en relació a les accions de Metrovacesa.
Aquesta era una gran empresa immobiliaria en la que va prendre participació l'empresa familiar dels Sanahuja en plena bombolla. Un peix petit menjant-s'en un de gros com van fer altres empreses del sector. La manipulació castigada es refereix a un duel d'inversors que va enfrontar Sanahuja amb Luis del Rivero, un altre nom del boom immobiliari vingut a menys.
L'últim cop ha arribat aquesta setmana, amb l'obertura de diligències per frau fiscal per part de la fiscalia de delictes econòmics de Barcelona. En aquest cas es tracta d'una operació immobiliaria al municipi de Tres Cantos, a Madrid. En la compra venda d'uns terrenys, els Sanahuja van obtenir 52 milions d'euros de beneficis d'una tacada, però la seva societat instrumental, Rua Nova, no va pagar res en concepte de plusvàlua, quan segons el fiscal li hauria tocat aportar 15 milions a les arques públiques. Ves per on, enginyeria fiscal i corrupció en les mateixes mans. Sort que la justicia ens ajuda a posar el focus on cal.