divendres, 26 de febrer del 2016

Les grans empreses comencen a pagar més impostos



La brutal crisi econòmica que hem viscut ha fet caure els ingressos fiscals dels governs europeus, que han hagut de lluitar amb les estrictes polítiques d'austeritat de la Unió. Aquest és el motiu de fons pel qual ara es multipliquen les iniciatives que pressionen les grans empreses a pagar més. A Espanya es van limitar les deduccions que té l'impost de societats i això n'ha millorat la recaptació gairebé un 20 per cent l'any passat.
A nivell europeu també hi ha molt de moviments amb les grans multinacionals que s'aprofiten de la fiscalitat avantatjosa de països com Luxemburg, Irlanda i Holanda per planificar la seva fiscalitat i acabar pagant poquíssim. En realitat l'impuls principal ve de l'OCDE, que ha fet un projecte anomenat BEPS que posa les bases per lluitar contra el fenomen als seus països membres, que són els més avançats del món.
No obstant tot això, el periodisme també hi ha tingut molt a veure en aquest nou ambient. Sempre hi ha hagut professionals implicats en la denúncia del frau fiscal, però el punt d'inflexió es va produir a finals de 2014 amb el cas Luxleaks. Va ser la filtració de documents de l'autoritat fiscal de Luxemburg amb els quals pactava condicions molt avantatjoses per grans multinacionals. La informació base va ser elaborada pel consorci internacional de periodistes d'investigació i molts mitjans de tot el món en van fer versions adaptades al seu entorn. Va ser també el nostre cas, posant el focus sobre les activitats de Burberry a Barcelona, que va deixar centenars de treballadors a l'atur mentre pactava avantatges fiscals a Luxemburg de la seva filial espanyola.